B O N U S Y: ZDARMA doprava od 1.500,- Kč. Sleva 5 % při nákupu od 3.000,- Kč neakčních produktů. Pro registrované navíc sleva 8 % při nákupu od 5.000,- Kč. Ceny jsou uvedeny bez DPH.

Jak zjistím, který kotouček potřebuji?

   Kotoučky dělíme do dvou kategorií podle tiskárny pro kterou je určena. Termo kotouček je určen pro termotiskárny. Lze ho použít i v jehličkové nebo numerické tiskárně, ale je to neekonomické. Pro termo citlivou vrstvu papíru je podstatně dražší než Offset kotouček, který je právě pro jehličkové nebo numerické tiskárny určen. Offset kotouček postrádá termo citlivou vrstvu, proto ho nelze použít pro termotiskárny.

Svou tiskárnu poznáte snadno.

Jehličková nebo numerická tiskárna potřebuje k tisku barvící pásku nebo barvící váleček. Přes toto barvící médium jehličky, tiskové hlavy nebo kolečka s numerickými znaky za charakteristického bzučivého zvukového doprovodu tisknou znaky na kotouček v barvě barvícího média.

Termotiskárna nepotřebuje žádné barvící médium, ale "vypaluje" znaky do termo citlivé vrstvy papíru. Vyznačuje se podstatně tišším chodem a zpravidla i znatelně větší rychlostí tisku.

V našem obchodě používáme už nové značení termo kotoučků. Šířka kotoučku / počet navinutých metrů. Tedy označení například 80mm x 80 m znamená, že kotouček je široký 80 mm a má navinuto 80 m papíru. V závorce pak uvádíme klasické značení, viz níže a pro náš příklad je uvedeno (80/80/12) a čísla v závorce udávají:

1) Šířku kotoučku / 2) Průměr kotoučku / 3) Průměr dutinky

V uvedeném příkladu je kotouček široký 80 mm / průměr má 80 mm (dnes už nepřesný údaj z důvodu používání tenčího papíru, viz popis dále) / průměr dutinky je 12 mm.

         1) Šířka kotoučku:                       2) Průměr kotoučku:                       3) Průměr dutinky:

                    

   Pro termo tiskárny se používají kotoučky s různou gramáží (plošnou hmotností) papíru. Obecně, čím je gramáž vyšší, tím je papír hrubší a naopak. Do parkovacích automatů se třeba používá papír s gramáží 80, nebo 100g/m².  Pro běžné využití v pokladnách, pokladních tiskárnách a platebních terminálech se používaly kotoučky s gramáží 55g/m². Pro tuto gramáž odpovídal rozměr 2) průměr kotoučku. Dnes je ale standartní gramáž 48g/m². Protože mají dnes standartní kotoučky nižší plošnou hmotnost (gramáž), papír je tenčí a průměr kotoučku je tak mnohem menší oproti označení. Je to dáno tím, že tenčí papír se v návinu takto projeví. Důležité ale je, že je zachována metráž, tedy počet metrů papíru navinutého v kotoučku a tak vytisknete stejný počet účtenek. Například označení kotoučku 80/80/12 80 m by správně mělo znamenat: šířka 80 mm / průměr kotoučku 80 mm / průměr dutinky 12 mm návin 80 metrů. Kotouček s gramáží 48g/m² má ale skutečný průměr jen 72 mm. Je v něm ale také navinuto 80 metrů papíru. Proto se zavádí nové značení termo kotoučků: šířka kotoučku x počet navinutých metrů papíru. Takže už zde zmiňovaný kotouček 80/80/12 80 metrů je nově označen: 80/80.

   Pokud si nejste jisti, nebo jste Vámi požadovaný rozměr u nás nenalezli, kontaktujte nás a my Vám rádi poradíme nebo zajistíme požadovaný rozměr u výrobce.